Общи условия

Български Туроператор с регистрация РК-01-7016

ОБЩИ УСЛОВИЯ ПРИ РЕЗЕРВАЦИЯ

Кои сме ние?
"Холидей Планет" ЕООД е собственик на този сайт. Фирмата е лицензиран Български туроператор.
Холидей Планет осигурява хотелско настаняване на най- добра за клиента цена!
Предлагаме настаняване в хотели, апартаменти и други туристически услуги онлайн чрез нашия сайт 
www.holidayplanet.bg. Нашата фирма си сътрудничи с над 800 хотела в България- морски, планински и Спа хотели, както и с водещи национални фирми за входящ и изходящ туризъм. Работата ни с хотелите се основава на предварително сключени договори за сътрудничество. Резервирайки хотел чрез Холидей Планет, Вие си гарантирани сигурни отстъпки, както и:

* Отстъпки за ранни записвания- от 10 до 40%.
* Безплатни нощувки- 7 = 5, 7 = 6, 8 = 7 и т. н.
* Намаления за продължителен престой.

Основният начин на работа с клиенти се основава на изключително опростена система, а именно: запитване- отговор- резервация. В повечето случаи, при налични свободни помещения, клиентът получава потвърждение на резервацията си още същия ден. В портфолиото на фирмата са включени и услуги, като- трансфери, автомобили под наем, круизни пътешествия, екскурзии и почивки в чужбина.
Наша цел е да осигурим бързо и лесно обслужване на клиента, по възможност по всяко време на денонощието. 

Как работи системата?
Основният начин за резервиране чрез сайта е:
Заявка- потвърждение. Вие ни изпращате запитване посредством формата за запитване/ резервация в полето под всеки хотел или чрез контактната форма. Получавате отговор в рамките на няколко часа. Ако след това направите резервация, на посочения  от Вас електронен адрес ще получите потвърждение с резервационен номер и с всички детайли на Вашата резервация- име на хотел, дата на настаняване и напускане, вид стая, вид хранене, oбща цена, услуги включени в цената и др. Това потвърждение е официално и гарантира изцяло Вашата резервация. По този начин резервацията Ви е потвърдена и регистрирана в нашата система. След получаване на плащане на пълната сума по резервацията, Ви изпращаме хотелски ваучер за настаняване. С потвърждението на резервацията, Вие ще получите междинен и/ или краен срок за плащане- той зависи от политиката на плащане на съответния хотел. Моля имайте предвид, че потвърдените, но неплатени в срок резервации биват автоматично анулирани.
Моля отбележете, че ако анулирате резервацията си в съответствие с условията за анулации на хотела / които ще получите с потвърждението на резервацията, ПРЕДИ ЗАПЛАЩАНЕТО НА САМАТА РЕЗЕРВАЦИЯ/, сумите по ВСИЧКИ РЕЗЕРВАЦИИ са ВЪЗВРАЩАЕМИ.
Сумата към клиента е крайна и по нея не се начислява такса за резервацията, както и че няма други скрити такси.
Моля, отбелязвайте всички Ваши специални изисквания в полето "Допълнителни изисквания". Холидей Планет ще направи всичко възможно да ги удовлетвори, въпреки че не може да гарантира изпълнението им напълно. 

Начини на плащане
Финалната стъпка в процеса на резервация е изборът на начин на плащане. „Холидей Планет” Ви предлага следните няколко начина:
1.            Плащане с дебитна/ кредитна карта посредством V-pos.
2.            Видове карти, които се приемат: дебитни, кредитни и бизнес карти Visa и Mastеrcard
3.            Транзакциите се осъществяват посредством програмите за сигурност MasterCard Identity check и VISA Secure.
4.            От гледна точка на сигурност, максималната сума за плащане с карта е 15 000лв.
5.            Не съхраняваме данни за банковите карти, използвани за плащане чрез сайта.
6.            При необходимост от връщане на сума, платена с банкова карта, сумата се възстановява по картата, с която е извършено плащането.
  • Чрез банков превод- ще намерите данните за нашата банкова сметка с потвърждението на Вашата резервация, изпратена до Вас по имейл. Вашата резервация е гарантирана, платената сума ще Ви бъде върната в случай на анулация в съответствие с условията за анулации на хотела / неизменна част от потвърждението на резервацията ПРЕДИ ПЛАЩАНЕТО И/.

Забележка: Има оферти/ празнични оферти и резервации с отстъпка за Ранни записвания, изискващи предварително заплащане на цялата сума. При потвърждението на резервацията, ще Ви информираме допълнително за сроковете на плащане.

Конфиденциалност на лични данни
За да направите резервация е необходимо да попълните някои лични данни- име и адрес, телефонен номер и електронен адрес. Тази информация ще бъде използвана само от "Холидей Планет" ЕООД  във връзка с Вашата резервация и няма да бъде предоставяна на трети лица.

Как да промените или анулирате направената резервация?
Промени и анулации на направени резервации се приемат само в писмен вид- по електронна поща или факс.
Ако желаете да извършите промяна по някои от детайлите на Вашата резервация, след като сте получили потвърждение, ние ще направим всичко възможно да Ви помогнем, но не можем да гарантираме това. Възможно е да настъпят промени в общата цена на Вашата резервация съгласно новите условия. Ако промените се правят непосредствено преди датата на настаняване / в случай, когато е изтекъл срокът за анулиране/, "Холидей Планет"ЕООД  си запазва правото да начисли неустойки.
Сроковете за анулации са описани в договора за организирано туристическо пътуване и в потвърждението на Вашата резервация. Ако спазите тези срокове, не се начисляват неустойки за анулиране на резервацията. В случай на анулации извън посочените срокове или в случай на неявяване в хотела се начислява неустойка според съответната практика на всеки отделен хотел.
В изключително редки случаи може да се наложи "Холидей Планет" ЕООД да направи промяна във Вашата първоначална резервация по независещи от агенцията причини. В такива случаи Вие ще бъдете незабавно уведомени и ще Ви бъде предложено алтернативно настаняване в хотел от същата или по- висока категория. В случай, че решите да анулирате резервацията заради направените промени, пълният размер на платена сума ще Ви бъде възстановен.

За сключване на застраховка "Отмяна на пътуване", моля не се колебайте да се свържете с нас!
Сигурност и спокойствие в непредвидени ситуации! Защита в случай на неочаквано възпрепятстване на пътуването от здравословен, служебен или семеен характер!

Отговорност от клиента
Когато клиент прави резервация през нашата страница, встъпва в договорни отношения с "Холидей Планет" ЕООД и приема условията, които са указани в резервацията. Клиентите, ползващи услугите на страницата следва да бъдат пълнолетни според българското законодателство / навършили 18 год./  
Също така клиентът поема отговорността да спазва общоприетите норми на добро поведение по време на престоя си в хотела. Всички разходи за причинени материални щети към хотела се дължат от клиента.
При подадена заявка за резервация, повечето хотели изискват по- детайлна информация от бъдещите си гости, като например: трите имена по лична карта/ паспорт, както и рождена дата на титуляра. В случай, че има и деца, повечето хотели изискват и техните рождени дати. Това се прави с цел да се избегнат евентуални разминавания и последващи рекламации, свързани с първоначално заявените данни при заявка за резервация и последващото настаняване в хотела. "Холидей Планет" ЕООД Ви призовава да попълвате коректно Вашите / в това число и на деца/ данни, за да бъдат избегнати недоразумения при настаняването.

Отговорност от "Холидей Планет" ЕООД
Информацията в тази страница е предоставена от "Холидей Планет"ЕООД и се актуализира непрекъснато. Тя се основава най-вече на информация получена от хотелите, представени в страницата. Категоризацията на хотелите е тяхната официална категоризация и качеството на услугите би следвало да отговаря на тяхната категория според утвърденото Българско законодателство. При рекламации от страна на клиента, той следва първо да се обърне към представител на хотела. Ако предложеното решение от страна на хотела не удовлетвори клиента, той следва незабавно да уведоми "Холидей Планет" ЕООД. При такива случаи е необходимо да бъде съставен  протокол, който се подписва  от трите страни- хотел, клиент, туроператор. Клиентът има право да предяви писмена рекламация към "Холидей Планет" ЕООД. Всички рекламации се предявяват в писмен вид най-късно 14 дни / две седмици/ след датата на напускане на хотела. "Холидей Планет" ЕООД не носи отговорност, ако причинените щети са резултат от действието или бездействието на други страни / държавни институции и органи/ или при форсмажорни обстоятелства.

"Холидей Планет" ЕООД си запазва правото да променя информацията в тази страница по всяко време. Въпреки, че се полагат всички усилия за предоставяне на вярна и точна информация, това не винаги може да бъде гарантирано! 

"Холидей Планет" ЕООД е Български туроператор и туристически агент съгласно Закона за туризма- удостоверение за регистрация РК-01-7016.
Абонирайте се за нашият бюлетин: