Бум на Китайски туристи в България

Сериозен ръст на посещенията от Китайски туристи за периода Януари- Август 2017 беше отчетен от Министерството на Туризма. Близо 20 000 гости от Далечния изток са гостували в страната ни. Ръстът спрямо миналата 2016- та год. е около 50%. Само през Август, курортите по Черноморието ни, както и планинските и Спа курорти, са били посетени от 2200 туриста от Китай, което бележи ръст от около 24%.
Данните бяха изнесени от Николина Ангелкова / Министър на Туризма в България/. Това се случи на срещата "България- Шенг / област в Северен Китай/, два свята по пътя на коприната", по време на която бяха приветствани пътешествениците, изминали над 15 000 км. и прекосили 16 държави.

Инициативата е част от форума "По пътя на коприната 2017".
Традиционно добрите отношения между двете страни са в основата на непрестанно растящия брой туристи и в двете посоки. Вследствие на това, през Септември беше открит туристически информационен център в мегаполиса Шанхай, който ще промотира и запознава Китайското общество с възможностите за целогодишна почивка в България.
Министър Ангелкова обобщи, че с оглед на предприетите инициативи, разчита на това, България да става все по- привлекателна и атрактивна за Китайците.

Друга не по- малко важна информация беше представена на събитието, а именно- за първите 8 месеца на настоящата година броят на чуждестранните туристи посетили страната ни надхвърля 6,5 милиона, като ръстът спрямо миналата 2016- та год. е 8%. Според БНБ, финансовото измерение на това е натрупан оборот от страна на гостите от чужбина в размер на 3,8 милиарда лв. или с 11% повече сравнено със същия период на миналата год. 
Абонирайте се за нашият бюлетин: