Златни пясъци: курортът с 60- годишна история

На 20 км. северно от Варна, сред прохладата на гората и свежестта на морето, е разположен курорт с 60- годишна история: Златни пясъци. 
Стара легенда гласи, че навремето пирати заровили злато тук. Но разгневеното крайбрежие си отмъстило, превръщайки съкровището в прекрасен златист пясък. В наши дни, една от най- дългите крайбрежни ивици по нашето Черноморие се среща с уникален Природен парк, осигурявайки перфектни условия за пълноценна почивка в Златни пясъци.  

Природен парк Златни пясъци е обявен за защитена зона през 1943 г. Широколистни гори следват извивките на бреговата линия, обграждайки курорта. Терасовидно оформеният релеф се състои от редки дървесни и растителни видове. Над 20 от тях са застрашени от изчезване, сред които са няколко вида кокиче, иглика и орхидеи.
На територията на курорта се намират скалният Аладжа манастир / обявен за паметник на културата през 1957 г./, пещери, останки от базилика, късна антична крепост от 4- 7 век в местността Калето, както и останки от славянско селище. 

Идеята за създаването на голям Български Черноморски курорт възниква в средата на 50- те год. на миналия век. Съвсем естествено, изборът попада върху местността Узункум / в превод от Турски- дълъг пясък/. Това е мястото, което комбинира по неповторим начин гора и море. Някога, само на стотина метра от морския бряг е имало голямо сладководно езеро, в което са живеели морски костенурки. Днес, в централната част на курорта има зона с атракции, сред които модел на Айфеловата кула, Виенско колело и хотел Интернационал. 

Създаването на Златни пясъци стартира през 1956 г. За 10 г. са изградени почти всички големи хотели, както и увеселителните съоръжения. Идеята е била, курортът да предложи възможност за морска семейна почивка, както и да се превърне в един от най- разпознаваемите Балнео и Спа курорти в България.
Проектът е бил възложен на екип от 30 Български архитекти, като етапите за реализиране са били 3.
На първия етап са били построени малки дву- етажни хотели по протежение на плажната ивица. По- късно, на втора и трета линия са се появили големите хотелски комплекси и заведенията за хранене и развлечение. 
Последната фаза от строителството на курорта приключва през 1966 г. След което започва мащабна програма за налагането на България като Европейска дестинация за морски туризъм.

Пикът в развитието на Златни пясъци се забелязва в края на 90- те год. на миналия век, когато бившата държавна собственост е приватизирана. От началото на новия век, курортът е изцяло в частни ръце, започвайки своя нов живот. Към днешна дата, броят на хотелите на територията на Зл. пясъци е около 100. В наши дни, курортът е любимо място за отдих на Български и чуждестранни туристи. 
Абонирайте се за нашият бюлетин: